testa dej själv s.29

1. en atom består av elektroner och elektronerna är elektrisk laddade. elektronerna kan vara positivt laddade och negativt laddade. i en atom finns också en atomkärna som också är elektrisk laddad, positvit och negativt laddad.

2. a) överskott av elektroner = negativt laddad
b) underskott av elektroner = positivt laddad

3.  a) mo de har samma slags laddning så stöter de bort varandra.
b) om de har olika slags laddning så dras de positivt laddade till de negativt laddade.

4. en säker plats när de är åska är att sitta i en bil.

5. en atom är elektrisk neutral för att en atom har lika många positiva och negativa laddningar de betyder att atomen har lika många protoner som elektroner. därför är atom helt oladdad då säger man att den är elektrisk neutral.

6. man ska undvika att vara ute på sjön när det åskar för blixten slår ner på öppen mark.

7. en åskledare är en sak man sätter på höga hus så om blixten slår ner finns de en koppartråd som går ner till en kopparplåt som finns nergrävd i marken. så då när blixten slår ner leds elektronerna genom koppartråden direkt ner i marken.

8. kammen blir negativt laddad och hårstråna positvit laddade.

9. åskan uppkommer när ett molns delar ibland har olika laddning. // felicia

resistansen i en metalltråd

vi tog en lampa tre sladdar och en kromnickel och ett batteri och satte ihop det såhär:


om man flyttar krokodil glämman efter kromnickeltråden så märker man att lampan lyser svagare när tråden är längre.

slutsats : koppartråden lyser starkare än kromnickeltråden för att koppartråden har mer resistans.

ellärans grunder

El lärans grunder!

Vi behöver elektricitet för belysning, uppvärming och för drift av olika elektriska maskiner det blir stora problem när de uppstår fel som gör att vi blir utan elektrisk ström. Ännu värre blir resultatet när det blir strömavbrott i vår kropp. Vi är helt hörsel- och synorgan. Vårt sätt att tänka och handla styrs också av elektriska impulser i hjärnan. Från hjärnan sänds elektriska signaler till våra muskler. Exempelvis är hjärtmuskelen beroende av elektriska signaler för att arbeta.

En annan typ av elektricitet kan uppstå då du kammar dig i synnerhet om håret är torrt och nytt vättat. Kan du höra ett svagt knastrande ljud. Om det är mörkt i rummet ser du att det bildas gnistor vid kammen. Gnistorna uppstår på liknande sätt som en blixt bildas vid åskväder.

I båda fallen är frågan om statisk elektricitet den kallas även gnidnings elektricitet. Eftersom den elektriska uppladdningen sker genom gnidning. För att kunna förstå va som vad som verkligen sker måste vi känna till något om hur en atom är uppbyggd.

 

av: emma o felicia ;)


RSS 2.0